Abonnementen

Een nieuwe manier van verzekeren

TCS anno 2014

Maak een afspraak

Samen evalueren we uw bestaande polissen!

Opstal

Wat wordt bedoeld met de opstal

Opstal is een technische term voor een huis. De opstalverzekering dekt dus schade die aan je woonhuis ontstaat. Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor de financiële gevolgen van schade aan je woonhuis. Wanneer je voor jouw koophuis een hypotheek afsluit, ben je vaak verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering wordt vaak op basis van de herbouwwaarde van jouw huis afgesloten.

Waarop te letten

Wel verzekerd

Een opstalverzekering dekt schade aan je huis als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, neerslag, bliksem, vorst of een explosie. Schade die je met opzet hebt veroorzaakt, wordt nooit vergoed.

Naast je woonhuis zelf zijn ook zaken verzekerd als:

 • bijgebouwen
 • schuren
 • schuttingen
 • tuinaanleg, vaak in beperkte mate

Niet verzekerd …

Je bent niet verzekerd bij schade veroorzaakt door catastrofes. Denk aan oorlogssituaties, atoomkernreacties of overstromingen. Beperkte overstroming is soms wel gedekt.

Particulier of zakelijk

Deze verzekering is bedoeld voor particuliere woningen. Maar beperkt zakelijk gebruik is meestal geen probleem. Bijvoorbeeld als je een praktijk aan huis hebt.

Standaard of uitgebreid

De meeste verzekeraars bieden zeer uitgebreide dekkingen. Soms kun je kiezen tussen een standaarddekking, een extra uitgebreide dekking of een topdekking. Er bestaan verschillende opstal- of woonhuispolissen, elk met eigen voorwaarden en premies. Vergelijk dus goed!

Brand- of gevarenverzekering

Misschien ben je beter bekend met de term ‘brandverzekering’ of ‘gevarenverzekering’ voor deze verzekering. Dit was namelijk het belangrijkste risico dat vroeger was gedekt. Maar inmiddels is de dekking dus veel ruimer.

Let op

De premie is afhankelijk van:

 • de ligging van je huis;
 • de bouw-aard;
 • de dekking die je kiest.
 • Het verzekerd bedrag.Dit moet overeenstemmen met de volledige herbouwwaarde van de woning. Is het verzekerd bedrag te laag? Dan ben je onderverzekerd. Dat heeft een nadelige invloed op de schade-uitkering. Oók als de schade onder de verzekerde som blijft.
 • Onderverzekering?  Kijk op de polis of je een garantie tegen onderverzekering hebt.  Zo niet, vraag dan je verzekeraar of verzekeringsadviseur om die garantie alsnog op te nemen.
 • Bijzondere situaties.  Voor bijzondere situaties kunnen afwijkende premies en voorwaarden gelden. Dat geldt bijvoorbeeld voor monumentenpanden.
 • Sommige risico’s zijn moeilijk te verzekeren.  Bijvoorbeeld een jeugdige eigenaar van een snelle sportwagen, maar ook iemand die relatief veel schades heeft gehad in korte tijd. Andere voorbeelden zijn verzekeringen voor rijscholen, praalwagens en inboedels van woonwagens.

Heeft u vragen

Als u na het lezen van bovenstaande informatie vragen hebt, of op zoek bent naar de adviseur die het u goed kan uitleggen klik dan hier.