Doel
Deze verzekering keert bij overlijden een vooraf afgesproken bedrag uit. De hoogte van het bedrag en de looptijd (doorgaans variërend van 10 tot 30 jaar) van de verzekering kun je zelf bepalen.
Je kunt kiezen voor een gelijkblijvende en een aflopende risicoverzekering. Bij een gelijkblijvende verzekering is sprake van een de uitkering van een gelijkblijvend vast bedrag. Bij een aflopende risicoverzekering wordt de dekking lager naarmate de looptijd verstrijkt. Dat laatste levert premievoordeel op. Voor deze variant kun je bijvoorbeeld kiezen wanneer je de overlijdensrisicoverzekering koppelt aan de hypotheekschuld. Als je regelmatig op die schuld aflost, kan ook de dekking van de risicoverzekering navenant afnemen.
De polis keert uit aan degene die daartoe in de polis als ‘begunstigde’ is aangewezen.
Deze verzekering (ook wel tijdelijke kapitaalverzekering bij overlijden genoemd) wordt voor veel doeleinden gebruikt, vaak in combinatie met andere vormen van levensverzekering. Meestal om ervoor te zorgen dat nabestaanden niet onverzorgd achterblijven of met hoge lasten blijven zitten (aanvulling nabestaandenpensioen, aflossing hypotheek, uitkoop erfgenamen van zakelijke partner).
Vaak kun je premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid van de verzekerde en een extra uitkering bij overlijden door een ongeval meeverzekeren.
Over de uitkering hoeven de nabestaanden geen inkomstenbelasting te betalen. Of successierechten moeten worden betaald, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Spreek die goed door met de verzekeraar of je verzekeringsadviseur: een juiste verwerking van de gegevens op de polis, kan later veel belastinggeld uitsparen.